dijous, 5 de gener del 2017

NOUS DESCOBRIMENTS

  • El 30 de desembre de 2015, les organitzacions científiques IUPAC i IUPAP van reconèixer l’existència de quatre nous elements sintètics que completen la setena i per ara, última línia de la taula periòdica de Mendeléiev.  La taula ordena els elements químics segons les característiques dels àtoms que els formen. La classificació presentaba al principi uns buits que s’han anat omplint primer amb elements de la naturalesa, i després de l’urani (element 92), amb elements sintetitzats al laboratori.
  • Els incorporats ara, els elements 113, 115, 117 i 118, són metalls superpesants i molt inestables, no duren més que mil·lèsimes de segon i resulta molt difícil conèixer les seves característiques químiques.
  • La confirmació per part de la IUPAC ha arribat més d’una dècada després de la síntesi del primer d’aquests elements, l’element 113, que ha estat  atribuït a un equip japonès, mentre que els elements 115, 117 i 118 s’han  atribuït a un equip internacional russo-nord-americà.
  • Els noms no oficials, durant aquesta década han sigut ununtrium (Uut,  113), unumpentium (Uup, 115), ununseptium (Uus, 117) i ununoctium (Uuo, 118), que ja han rebut els seus noms oficials de Nihoni (Nh, 113), Moscovi (Mc, 115), Tennessi (Ts, 117) i Oganessó (Og, 118).

  • La troballa ens acosta a l'anomenada "illa de l'estabilitat" de la taula periòdica, on determinades proporcions de protons i neutrons en el nucli, podrien generar àtoms estables i fins i tot molt grans. Aquests materials tindrien propietats inimaginables. Els quatre elements nous tenen proporcions pròximes a les previstes per a "l'illa de l'estabilitat".


 



 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada